onsdag den 9. maj 2012

4 Kupler på 3 dage


Starten på et earthship

Det første arbejde der Gøres på et earthship er at lægge bildæk. I dette tilfælde er der ikke gravet ned til earthshippet og der er heller ikke lagt noget fundament. Bildækkene er
Lagt på jorden, som forinden er planet.

Ovenover ser man sitet da vi ankom, hvor enkelte dæk er lagt. Desuden er der gravet ud til blackwater renden t.h. i billedet og 1 af grey water renderne t.v.

Her står noget af crewet og bliver briefet af lederen, Mike Reynolds.

Noget af det der kendetegner S-pod modellen er, at der lægges forholdsvis få bildæk i forhold til eksempelvis en global model. Men fordi taget bliver lavet som en kuppel behøves der således ikke så mange dæk.

Som man kan se på billedet ovenover bliver der lagt 5 lag dæk. Nede forneden bagerst Indsættes ventilationsrør, som fx kan fungere som naturlig air condition, der starter helt nede ved jorden. Derudover skal der
Gøres plads til cisternen bagved, hvis man vel-at-mærke vil opsamle regnvand. Men bortset fra disse ting kan man bygge næsten hele earthshippet færdigt udvendigt uden at det koster ret meget eller er tidskrævende. På dette projekt er der ganske vist ca 30 mennesker, men færre kan sagtens gøre det. - Det kommer også an på hvor flittig man er! Her har det taget os 2 dage at få den første kuppel på.

Kuplen - fra jord til påsætning

Man starter med at udmåle frontlinjen. Ud fra den går alle andre målinger.







Herefter kan man måle siderne og bruge Pythagoras' trekant til at udregne om siderne er vinkelrette. Derefter finder du centrum for bagendens cirkel og udmåler den og så markerer du omkredsen af din kuppel med pinde ca hver halve meter.
Der sættes markeringer på pindene, der er i vatter hele vejen rundt. der klippes og bøjes stålstænger, som sættes på markeringerne og danner bundrammen. Når du har bundrammen, så klippes og bukkes der stålstænger og således bygges stålskelettet.
















På indersiden af stålskelettet påsættes hønsenet og på ydersiden stålgitter, så cementen har noget at hænge fast på. Hønsenettet, stålskelettet og stålgitteret bindes sammen med tyk ståltråd




















..... og så er der kun den sjove opgave at samle en stor flok og bære kuplen hen på stålholderne, der er banket ned i det øverste lag bildæk.




 der efter stabilisere man kuplen med afstivere og der lægges cement på nettet, og der støbes cement om foden af kuplen
 der udgraves en rende så man kan støbe til fundament til døren
lille kuppel til toilet påsættes



4 kupler og dertilhørende 5 lag dæk på 3 dage er da lidt ok :)

1 kommentar: